Immuno

(Az immunrendszer megerősítésére)

Berzedt gyantásgyom a természetben
Amerikában őshonos növény. A margarétához hasonlító növény 70 cm magas és hatalmas sárgás-narancssárgás virágokat hajt. Legértékesebb sajátosságából ered a neve is, ez az egész növényt takaró speciális gyantájának köszönhető, amely rendkívül erős antibakteriális hatású diterpenic savat tartalmaz.
Természetben előfordulva a tőzegáfonya
A tőzegáfonya egy Észak-Amerikában őshonos növény gyümölcse. Sötétpiros bogyói egész télen át díszítenek. A tőzegáfonya azonos növénycsaládba tartozik a vörös áfonyával és a fekete áfonyával.
Az áfonyát jellegzetes illatáért, frissítő ízéért már sokkal előbb fogyasztották minthogy gondoltak volna jótékony hatására. Feltehetőleg 1621-ben a zarándokok hálaadó ünnepen fogyasztották először az áfonyát, de az áfonyaszósz csak a polgárháború után vált nemzeti tradícióvá. Ulysses S. Grant kapitány az áfonyaszószt a hálaadás fontos részének tartotta. A Petersburg elleni csata alatt, 1864-ben elrendelte, hogy az Unió csapatainak áfonyát adjanak. A katonák a számukra eddig ismeretlen gyümölcsöt megszerették és fogyasztása szokássá vált. A telepesek nem tudtak az áfonya magas C-vitamin tartalmáról, de az angliai tengerészek között népszerűvé vált, mert akik ezt fogyasztották azoknál nem alakult ki skorbut. A XXI. század kezdetétől a tőzegáfonya használata egyre inkább elterjedt, és az elmúlt években igen népszerűvé vált. Az áfonyák bogyóját nyersen, szárítva, lekvárként, lisztté őrölve és mártásként fogyasztják.

Fokhagyma a természetben
A fokhagymát több ezer éve termesztik és használják jótékony hatásáért. A hagymák közül a fokhagymának a legmagasabb a nitrogén és a foszfortartalma. Ezeken kívül kálium, kalcium, magnézium is található benne, illetve tartalmaz még A-, B-, C-, és E-vitamint. A sokrétű összetevőknek köszönhetően komoly immunerősítő hatása van és főzéssel csak a C-vitamin tartalma vész el.

Homoktövis a természetben
A homoktövis a Himalája lejtőin termő cserje, amely korunk egyik legértékesebb gyógynövénye. Az ˝egészség tárának˝ is hívják. A homoktövis gyümölcsök gazdagok fehérjékben, szénhidrátokban, szerves savakban, A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, C-, K-, P- és E-vitaminban, omega zsírsavakban és nyomelekben.
Érdekesség: Hippokratész műveiben fellehetőek hivatkozások a homoktövis-készítményekről, melyeket a gyomorbetegségek gyógyítására használtak. Kínában a homoktövis gyógyszernek van minősítve, míg nálunk nyugaton csak egészségvédő, betegség megelőző, általános erősítő szerként ismerik el.
 
L-lizin
A lizin a kilenc esszenciális zsírsav egyike, alapvető szerepe van a csontok és a bőr szerves állományát alkotó kollagén képzésében. Hiányában az étkezések alkalmával bevitt kalcium nem tud beépülni a csontokba. A lizinek immunrendszert erősítő hatását is igazolták. A WHO 1973-ban 0,6-1,0 grammban határozta meg a napi szükségletet, az MIT kutatói 2-3 grammot mondtak. Nevét a görög lízisz (kibontás) szóból kapta. A legjobb hasznosulás érdekében az étkezések közötti időszakban vegyük be, ha étrend-kiegészítő formájában szedjük. Legfőbb természetes forrásai: tojás, tej, sajt, hal, élesztő, szójatermékek.
 
Cink
Ez az ásványi anyag szobahőmérsékleten kékes színű, rideg, fémes elem. Neve a német Zink névből ered, magyarul horganynak is nevezik.
Ötvözetek formájában a cinket már az ókorban is ismerték, de magát az anyagot csak 1300 körül állították elő. Emberi szervezetben betöltött szerepére sokáig nem gondolt senki.
A szervezetben 2-3 grammnyi cink van, főleg a haj, a szem és a férfi nemi szervek tartalmazzák, de megtalálható még a májban, a vesékben, az izmokban és a bőrben is.
Legfőbb természetes forrásai: tojás, hüvelyesek, máj, tenger gyümölcsei, rák, tökmag, gabonacsíra, olajos magvak.

D3-vitamin
Zsírban oldódó vitaminok csoportjába sorolható. A D3-vitamin a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben napfény hatására képződik. A D-vitaminnak van egy jellegzetessége: kialakulásához a bőrünket érő napsugárzásra van szükség, az ultraibolya sugarak egyikének különösen megvan az a képessége, hogy a bőrön belüli szteroidokat D-vitaminná alakítsa. A vesék és a máj teszik teljessé az ultraibolya sugárzás pozitív hatását és adják meg a lehetőséget a D-vitamin számára, hogy kifejthesse tevékenységét és átalakulhasson aktív formájába. Sokan inkább hormonnak tekintik a D-vitamint, mint valóságos vitaminnak. Azon anyagok egyikének, melyet a belső elválasztású mirigyek állítanak elő.
A D-vitamin hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, hasznosulásához. (A foszfor részt vesz a normál csontozat fenntartásában.) Szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul az egészséges izomfunkció, csontozat, a normál fogazat fenntartásához, illetve az immunrendszer normál működéséhez.
Legfőbb természetes forrásai: halmájolaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek.

A termék ide kattintva érhető el