Nyirokdrenázs

Lymphoedema (nyiroködéma)  kezelés

A Nyirokdrenázs ( nyirokmasszázs) egy speciális masszázsfajta, amely segít elvezetni a szövetek között felhalmozódott folyadékot. A nyirokáramlását befolyásolja a szövetnedv nyomása, a nyirokerek falának aktív összehúzódása, a negatív mellkasi nyomás szívó hatás, az izmok (környező szervek) nyomó hatása.

nyirok masszázs

Nyiroködéma megjelenhet veleszületetten, de gyakoribb az élet során kialakult ödémás állapot. Leggyakrabban daganat eltávolítása után, sugárkezelés, ízületi műtétek, visszérműtétek, balesetek, égési sérülések után, terhesség alatt jelentkezhet, de társulhat pajzsmirigy eredetű, vese eredetű betegségekhez, szív-és érrendszeri betegségekhez, mozgáskorlátozottsághoz, valamint  ízületi, -mozgásszervi, -neurológiai betegségekhez is.

Ha valamilyen betegség csökkenti az elvezető kapacitást, akkor az érintett régióban jelentkező esetleges fokozott nyiroktermelés nyiroködéma kialakulásához vezethet.

A nyirokmasszázs rendszeres alkalmazása megszűnteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így a sejtek és a szövetek regenerálódását is elősegíti. Csökkenti a gyulladáskészséget, segíti a meglevő gyulladások, sebek gyógyulását. Élénkül a nyirokrendszer működése a vérkeringés. Aktiválja a sejt-anyagcsere folyamatokat.

Kórós elváltozás esetén orvosi javaslatra és orvosi felügyelettel végezhető. A nyiroködéma kialakulása folyamatosan fennáll bizonyos esetekben (itt szinten lehet tartani) így törekedni kell a megelőzésre.

Tapasztalataim szerint sokat jelent a kezelések során a speciális gyógytorna, bizonyos esetekben diéták betartása, rugalmas pólyák használata. A nyirokmasszázs akár minden nap végezhető, legtöbb esetben folyamatos kezelések után érünk el látható tapintható eredményeket!