Kinesio tape

 

1970-es évek elején Kenzo Kase japán orvos és kiropraktőr fejlesztette ki a Kineso Tapet. A technika egy speciális tapasszal dolgozik, melynek egyik felülete ragasztóanyaggal ellátott felület, a másik oldal pedig a speciális szálelrendezésű szövet.

A szalag nyújtható, elasztikus, ami nagyon fontos, mert ezáltal képes dinamikusan, aktívan támasztani az adott részt, nem mereven rögzíteni. A technika alapját az adja, hogy a bőrön keresztül a receptorok folyamatos, több napon át tartó állandó ingerlésével a szervezet aktivizáló és öngyógyító folyamatát erősítik. A különbség a klasszikus, nem rugalmas tapaszokhoz képest, hogy a kinesio tape szabad mozgást enged, lehetővé teszi a szabad nyirok- és véráramlást, stabilizálja az izmokat, izületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, javítja a vérkeringést, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét, lehetővé teszi a sérült szövetek pihentetését és természetes gyógyulását. Ezenkívül aktiválja a szervezet önregeneráló folyamatát és csökkenti a fájdalomérzetet. Nagyon fontos a tapasz hatékony felragasztása, izmok eredése és tapadása, a szalagok illetve izmok feszítése.

Ellenjavallatok konkrétan nincsenek, de nap égette bőrre és idős bőrre nem használjuk. Terhességkor a hasra nem,  anyajegyekre nem, cukorbetegeknél a szúrt területre nem és trombózis helyére sem használható!