Tőzegáfonya, Fekete ribizli

Tőzegáfonya

Természetben előfordulva a tőzegáfonya
A tőzegáfonya egy Észak-Amerikában őshonos növény gyümölcse. Sötétpiros bogyói egész télen át díszítenek. A tőzegáfonya azonos növénycsaládba tartozik a vörös áfonyával és a fekete áfonyával.
Az áfonyát jellegzetes illatáért, frissítő ízéért már sokkal előbb fogyasztották minthogy gondoltak volna jótékony hatására. Feltehetőleg 1621-ben a zarándokok hálaadó ünnepen fogyasztották először az áfonyát, de az áfonyaszósz csak a polgárháború után vált nemzeti tradícióvá. Ulysses S. Grant kapitány az áfonyaszószt a hálaadás fontos részének tartotta. A Petersburg elleni csata alatt, 1864-ben elrendelte, hogy az Unió csapatainak áfonyát adjanak. A katonák a számukra eddig ismeretlen gyümölcsöt megszerették és fogyasztása szokássá vált. A telepesek nem tudtak az áfonya magas C-vitamin tartalmáról, de az angliai tengerészek között népszerűvé vált, mert akik ezt fogyasztották azoknál nem alakult ki skorbut. A XXI. század kezdetétől a tőzegáfonya használata egyre inkább elterjedt, és az elmúlt években igen népszerűvé vált. Az áfonyák bogyóját nyersen, szárítva, lekvárként, lisztté őrölve és mártásként fogyasztják.

Fekete ribizli levél

Természetben előfordulva a fekete ribizli levél
Hazánkban szórványosan előforduló védett növény, melyet kultúrában főleg gyümölcséért termesztenek. A fekete ribizli a ribiszkefélék családba tartozik. Fürtjei kisebbek és sokkal lazábbak piros rokonánál. Levelei flavonoidokat tartalmaznak.

A termék ide kattintva elérhető